Costa Rica

Costa Rica –letterlijk de rijke kust- bevindt zich in Centraal-Amerika en is gelegen ten noorden van Panama en ten zuiden van Nicaragua. In het westen wordt Costa Rica begrensd door de Grote Oceaan, ten oosten door de Caraïbische zee. Het land strekt zich uit over een oppervlakte van ongeveer 51.000 km² en telt om en bij de 4,8 miljoen inwoners. De hoofstand van Costa Rica is San José.

Dankzij de invloeden van de Grote Oceaan, de Caribische Zee en het centrale Cordilla gebergte, kunnen er op slechts enkele kilometers afstand, vrij grote verschillen ontstaan wat betreft temperatuur, neerslagpatroon en aantal uren zonneschijn.
Zowel het westelijke als centrale deel van Costa Rica kent een echt regenseizoen. De moessonperiode neemt zijn intocht vanaf de maand mei. In deze periode nemen de neerslaghoeveelheden in grote mate toe.
Ongeveer een kwart van Costa Rica bestaat uit beschermd natuurgebied. Hierdoor tref je er vele diersoorten aan. Er leven verschillende soorten apen, luiaards en leguanen. Ook zeeschildpadden komen in grote aantallen voor; zij leggen hun eieren langs de Caribische kust.

Er komen in Costa Rica ruim 12000 verschillende plantensoorten voor. Gezien de grote verschillen in hoogte in het land, is elke hoogtetrap gekenmerkt door bepaalde dieren en planten.
Met een hoogte van 3.819 meter is de Cerro CHirripó de hoogste berg van Costa Rica. Deze is gelegen in de Cordillera de Talamanca, een gebergte in het grensgebied van Costa Rica en Panama.
Verder zijn er in Costa Rica heel wat vulkanen. Een van de meest actieve vulkanen ter wereld is vulkaan Arenal. Deze produceert bijna elke dag gloeiende lava en grote as-wolken. Costa Rica heeft 112 vulkanische gebieden, verspreid over het hele land.

Algemeen

Geld

De munteenheid in Costa Rica is de Costaricaanse Colon (CRC). 1 euro komt overeen met ongeveer 605 CRC. Aangezien niet alle banken of hotels steeds genoeg Colones beschikbaar hebben om te wisselen, is het aangeraden om Amerikaanse Dollars mee te nemen tijdens uw reis. Euro’s zijn minder geaccepteerd; de geldende koers hierop is vaak erg laag.

Tijdsverschil

Tijdens de zomermaanden is het in Costa Rica 8 uur vroeger dan in België. Tijdens de wintermaanden is dit tijdsverschil een uur minder; dan is het er zeven uur vroeger dan in België.

Elektriciteit

De netspanning in Costa Rica is doorgaans 120V. Om elektrische apparatuur te kunnen gebruiken, dien je in het bezit te zijn van een reisstekker type A of B.

Communicatie

Geschreven post kan u best afgeven bij het postkantoor of bij hotelrecepties. De brievenbussen op straat zijn minder betrouwbaar. Postkaarten zijn ongeveer 1 tot 3 weken onderweg.
Het gebruik van uw mobiele telefoon is enkel mogelijk in grote steden. Toch geldt dit bereik niet voor alle providers. Het is raadzaam om alvorens uw reis, uw provider te contacteren.
De landcode van Costa Rica is +506.

Internet

Internetten kan redelijk goedkoop in internetcafés. Deze zijn aanwezig in de grote steden. Niet elk hotel is voorzien van (centraal) internet.

Transport

De wegen rond San José zijn in een redelijk goede staat; het verkeer is er echter zeer chaotisch. De wegen in het binnenland en in de nationale parken zijn vaak zeer primitief. Ook de wegaanduidingen zijn minimaal.
Het busvervoer in Costa Rica is erg goedkoop en vrij goed georganiseerd. Vanuit San José vertrekken er bussen naar zowat alle belangrijke steden. Het is aangeraden een dag op voorhand uw busticket aan te kopen.
In de Hoofdstad San José is het aangeraden gebruik te maken van de rode taxi’s. Zij zijn verplicht een taximeter te gebruiken.
Ongeveer alle wegen lopen via San José; de hoofdstad is zowat de kern van het wegennet.

Visum

Indien u niet langer dan 90 dagen in Costa Rica verblijft, heeft u geen visum nodig om het land te betreden. U dient wel in het bezit te zijn van een paspoort dat nog minimaal 6 maanden geldig is. Verder moet u in het bezit zijn van een bewijs van een retourvlucht of vlucht naar een volgende bestemming.

Gezondheid

Inentingen

Wanneer u naar Costa Rica reist, is het aangeraden u te vaccineren tegen DTP (Difterie, Tetanus en Polio) en Hepatitis A (besmettelijke geelzucht).
Een vaccinatie tegen gele koorts is alleen verplicht indien u zeven dagen voordat u Costa Rica betreedt, in een gele-koorts-land bent geweest. Dit geldt ook bij een overstap op het vliegveld in een gele-koorts-land.
Malaria komt voornamelijk voor in de provincie Limón. Toch is het risico om de ziekte te krijgen niet erg groot; anti-muggenmaatregelen volstaan. Het gebruik van een insectenwerend middel met DEET is aangeraden alsook het dragen van kledij met lange mouwen en broekspijpen ’s avonds en in de vroege ochtend.

Ziekenhuizen en dokters

In privé-ziekenhuizen wordt u doorgaans snel en goed behandeld. Het is aan te bevelen een creditcard mee te nemen; soms dient u onmiddellijk te betalen.

Klimaat

Klimaat

Het klimaat in Costa Rica is het hele jaar door warm en vochtig met een temperatuur tussen 20 en 30 graden. Van april tot december kent Costa Rica een nattere periode die gepaard gaat met enkele stevige regenbuien. Niet geasfalteerde wegen zijn er plaatselijk minder toegankelijk. Van december tot april daarentegen kent het land een drogere periode, het is er niet alleen warmer maar ook veel zonniger.
Het noordoosten van Costa Rica is het gebied met de hoogste luchtvochtigheid. Dit gebied kent geen droog- of regenseizoen. Het is er het hele jaar door warm en regenachtig.

Beste reistijd

Van Costa Rica geniet je optimaal in de periode van januari t.e.m. maart. Ook december en april vallen in het hoogland en aan de westkust nog binnen de drogere periode. Hoewel de natuur er nog groener wordt van juni tot november, mag je tijdens deze periode rekenen op één onweersbui per dag.

Cultuur

Religie

De staatskerk van Costa Rica is de Rooms-Katholieke Kerk; meer dan 90% van de bevolking rekent zich hiertoe. Een aantal kleine protestantse groeperingen bevinden zich in de steden.

Taal

De officiële taal in Costa Rica is het Spaans. Slechts de afgelegen indiaanse gemeenschappen spreken nog een autochtone taal. In de grote steden begrijpen de inwoners ook relatief goed Engels.

Handig om weten

Gewoontes

  • In Costa Rica wordt er veel aandacht gehecht aan een verzorgd uiterlijk; wanneer je een kerk bezoekt, bedek je best schouders en knieën uit respect voor de lokale bevolking en hun religie.
  • ’s Ochtens wordt er in Costa Rica stevig ontbeten; rijst met bonen is een van de favorieten. Costa Ricanen houden geen echte siësta’s in de middag. Toch zijn de winkels er vaak wat langer gesloten onder de middag, en ’s avonds wat langer open. Op deze manier krijgen de inwoners van Costa Rica ’s middags de kans uitgebreid te lunchen.

Overige weetjes

  • Het geven van fooien is gebruikelijk in Costa Rica aangezien er geen bedieningsgeld bij de rekening wordt geteld. Op restaurant wordt er over het algemeen en fooi van 15% van het totale bedrag van de rekening gegeven. Voor taxichauffeurs en parkeerwachters wordt er doorgaans een kleinere fooi gegeven.
  • De inwoners van Costa Rica leven onder het moto “pura vida!”. Dit betekent letterlijk ‘’puur leven’’. Hiermee wordt er verwezen naar enerzijds de groene en pure natuur in het land. Anderzijds verwijst deze uitspraak naar het feit dat Costa Ricanen leven van dag tot dag. Ze genieten elke dag opnieuw van de kleine dingen in het leven. Ze doorkruisen het leven dan ook met een onuitputtelijk optimisme. Pura Vida, Pura Costa Rica!