Ecuador

Ecuador staat bekend om zijn prachtige en gevarieerde natuur. Je vindt er het Andesgebergte, het Amazonewoud, prachtige Inca-ruïnes en zeer veel (actieve) vulkanen.

Rondom de actieve vulkanen zijn heel wat warmwaterbronnen gelegen. Op de kustvlakte vind je veel mangrovebossen en tropisch woud. Ook de Galapagos Eilanden behoren tot de mooie natuur van Ecuador. De Galapagos Archipel omvat 13 grote eilanden waarvan er 5 bewoond zijn. Deze eilandengroep is omgeven door tientallen andere eilandjes.
Wat de flora betreft, zijn de voornaamste bewoners van Ecuador haaien, zeeschildpadden, zeeleeuwen en vele tropische vissen. De hoogste bergtop, Chimborazo, heeft een hoogte van maar liefst 6267m. Deze bergtop is eeuwig bedekt met sneeuw.

Algemeen

Geld

In Ecuador is de munteenheid de Amerikaanse Dollar. 1 euro heeft de waarde van 1.12 Amerikaanse Dollar (USD). Gelautomaten zijn zowel in grote als kleine steden beschikbaar. In restaurants en winkels is het niet erg gebruikelijk om met een creditcard te betalen.

Tijdsverschil

Tijdens onze zomermaanden is het in Ecuador 7 uur vroeger. In de winter bedraagt dit tijdsverschil slechts 6 uur.

Elektriciteit

De netspanning in Ecuador is 110V. Een wereldstekker is zeer nuttig om mee te nemen daar de stopcontacten verschillen van de onze.

Telefoon

De landcode van Ecuador is +593. Mobiele telefoons werken op een andere bandfrequentie dan in België. Alleen als je over een triband gsm beschikt, heb je kans dat je gsm ter plaatse zal werken. Een ander alternatief zijn de telefoonhokjes. Deze vind je in elk dorp en elke stad. Telefoonhokjes lenen zicht perfect uit om even naar het thuisfront te bellen. Om naar Europa te bellen, schommelen de tarieven tussen $0.06 en $060 per minuut. Dit is vaak veel goedkoper dan vanuit een hotel te telefoneren.

Internet

Zelfs in de kleinere steden in Ecuador zijn er vele internetcafés waar er –al dan niet betalend- gesurft kan worden. Hotels en restaurants bieden vaak gratis WiFi aan.

Transport

De bus is een populair vervoermiddel in Ecuador. Voorzie steeds voldoende en gepast klein geld. Ook de taxi is een relatief goedkoop vervoermiddel (voor kortere afstanden). Op bijna elke hoek van de straat in grote steden, staat er wel een taxi te wachten.

Visum

Om naar Ecuador te reizen heb je geen visum nodig indien je maximum 90 dagen in het land verblijft. Een internationale reispas volstaat als je vanuit de Europese Unie reist. Bij het binnenkomen van het land moet deze wel nog minstens 6 maanden geldig zijn.

Gezondheid

Inentingen

Hoewel er geen verplichte inentingen of vaccinaties zijn om naar Ecuador te reizen, is het toch aangeraden je te vaccineren tegen Gele Koorts, DTP en Hepatitis A. Ook tabletten tegen Malaria worden vaak aangeraden, maar zijn niet verplicht.

Ziekenhuizen en dokters

In de grote steden zijn de ziekenhuizen van goede kwaliteit. Eens je naar een ziekenhuis gaat in kleinere steden, neemt de kwaliteit sterk af. In het geval dat je ernstig ziek wordt, is het aan te raden gebruik te maken van een ziekenhuis in een grote stad.

Klimaat

Klimaat

Aangezien de hoeveelheid gebergte in Ecuador, kunnen we het land in twee klimaatzones opdelen. In de hoger gelegen gebieden schommelt de temperatuur tussen de 5 en 20 graden. In de lagergelegen gebieden is deze temperatuur heel wat hoger: rond de 30 graden. Op de Galapagos Eilanden kunnen we genieten van een verfrissende zeelucht. Temperaturen schommelen hier tussen de 20 tot 30 graden. Het noordwestelijke deel van Ecuador bevat een tropisch klimaat. Het zuidelijkere deel kan worden omschreven als subtropisch klimaat. In de periode februari t.e.m. mei valt de meeste neerslag.

Beste reistijd

Van juni t.e.m. september is de beste periode om te reizen in Ecuador. Je vermijdt er niet alleen het regenseizoen dan, ook heb je de beste kans op aangename temperaturen.

Cultuur

Religie

Ruim 95% van de bevolking is rooms-katholiek. De Indiaanse bevolking van Ecuador voegt bij deze geloofsovertuiging haar traditionele pre-Colombiaanse rituelen toe.

Taal

De officiële taal in Ecuador is het Spaans. In het Amazonegebied worden er nog andere inheemse talen gesproken.

Handig om weten

Gewoontes

In Ecuador is het middagmaal – de almuerzo - de belangrijkste maaltijd van de dag. Bij vele restaurants krijg je bij een lunch vaak een voorgerecht, doorgaans een vullende soep en een uitgebreid hoofdgerecht. Geroosterde cavia is een delicatesse dat stamt uit het Inca-verleden.

Overige weetjes

  • In restaurants en bars is het de gewoonte om een fooi van 5 tot 10% te geven. Ook taxichauffeurs en andere dienstverleners verwachten een kleine bijdrage.
  • Het is raadzaam om geen kraantjeswater te drinken
  • De prachtige natuur leent zich uit om adembenemende foto’s te nemen. Ook de Indiaanse bevolking is erg in trek bij toeristen om te fotograferen. Sommigen inwoners gaan echter niet graag op de foto, of vragen hier geld voor.
  • Het is aan te raden luchtige kledij met lange mouwen mee te nemen. Bij zonsopgang en –ondergang zijn de muggen erg actief. Een muggen-werend middel is geen overbodige luxe.