Peru

Peru heeft een oppervlakte van 1.285.215 km² en is ongeveer 5 keer zo groot als Groot-Brittannië. Met deze oppervlakte is Peru het derde grootste land van Zuid-Amerika. In het noorden grenst Peru aan Ecuador en Colombia, in het oosten aan Bolivia en Brazilië, in het zuiden aan Chili en in het westen aan de Stille Oceaan.

Peru ligt in de tropen; de evenaar ligt slechts enkele kilometers hoger ten noorden. Geografisch is Peru in te delen in drie gebieden: een droge kuststrook over de hele lengte van het land, de Andes ten oosten hiervan en het Amazoneregenwoud in het noordoosten van het land. De Andes is na de Himalaya de grootste bergketen ter wereld met als hoogste top de Huascarán (6768 m). De helft van de Peruaanse populatie woont in de Andes op een hoogte tussen de 3000 en 4000 meter boven de zeespiegel. De dierenpopulatie in het regenwoud is erg divers; slangen, apen en zelfs jaguars zijn bekende soorten in Peru.

Algemeen

Geld

De munteenheid in Peru is de Nuevo Sol, onderverdeeld in 100 céntimos. Eèn Nuevo Sol is ongeveer 0,27 EUR. Hoewel geldautomaten op de meeste plaatsen beschikbaar zijn, is het aan te raden ook cash Dollars te voorzien. Kredietkaarten worden alleen in grote hotels en dure winkels aanvaard. Geld en cheques draag je best steeds in een moneybelt.

Tijdsverschil

Het is in Peru 6 uur vroeger dan in België tijdens de wintermaanden; in de zomer is dit verschil 7 uur.

Elektriciteit

Op de meeste plaatsen bedraagt de netspanning 110 Volt. Doorgaans passen onze stekkers op niet geaarde stopcontacten; op sommige plaatsen passen alleen de Amerikaanse platte stekkers. Stroomstoringen komen veel voor; het is aan te raden een zaklamp mee te nemen.

Telefoon

Tijdens de reis heb je op de meeste plaatsen bereik met je mobiele telefoon. De kosten om mobiel te bellen, hangen af van je provider. Neem voor meer informatie wat betreft de bereikbaarheid en kosten contact op met hen.
Ook kan je telefoonkaarten kopen waarmee je vanuit telefoonkantoortjes en telefooncellen op straat rechtstreeks naar België kan bellen. Over het algemeen zijn deze verbindingen erg goed. De kosten voor een internationaal gesprek zijn in hotels duurder dan in telefooncellen. Informeer best altijd eerst naar het tarief voordat je vanuit het hotel belt.
Het landnummer van Peru is 0051.

Internet

Op veel plaatsen in Peru zijn internetcafé’s terug te vinden. Het kost gemiddeld €2 per uur om hiervan gebruik te maken.

Transport

Tussen de grote steden in Peru rijden er regelmatig bussen. De dienstregeling wordt vrij stipt nageleefd. U dient wel behoorlijk lang op de bus te zitten, indien u grote afstanden wenst te overbruggen. In het Amazonegebied kan u gebruik maken van boten die dienst doen als vervoermiddel.

Visum

Voor een reis die minder dan 90 dagen zal duren, is er geen visum voor Peru vereist. U dient wel in het bezit te zijn van een internationaal paspoort dat bij het verlaten van Peru nog minstens 6 maanden geldig is.

Gezondheid

Inentingen

Wanneer u naar Peru reist, zijn geen inentingen verplicht. Wel is het aan te raden u te vaccineren tegen DTP (difterie, tetanus en polio) alsook tegen hepatitis A.
Wanneer u gebieden bezoekt ten oosten van de Andes of in het noordelijke kustgebied, is het ook aan te raden u in te enten tegen gele koorts.

Ziekenhuizen en dokters

De gezondheidszorg in het algemeen is in Peru niet evengoed dan hoe wij het gewoon zijn in onze westerse landen. In de steden zoals Lima en Cusco zijn er verschillende private ziekenhuizen waar de gezondheidszorg wel over een degelijk niveau beschikt. Heel wat dokters spreken bovendien een woordje Engels.
Ziekenhuizen eisen vaak dat u zelf de rekening van een eventuele opname betaalt; ongeacht uw reisverzekering. Dit kan d.m.v. een kredietkaart, vaak zal u deze op voorhand dienen te tonen.

Klimaat

Klimaat

Peru is een tropisch land en heeft verschillende klimaten. Aan de kust is het woestijnachtig; in deze droge streek vind je alleen cactussen terug. In de Andes is het overdag aangenaam warm tussen juni en september. ’s Nachts koelt het er snel af. In het Amazonegebied heb je te maken met een erg tropisch (regenwoud)klimaat. In de periode juni tot en met september is het er droger. In het lager gelegen Amazonegebied ligt de temperatuur het hele jaar door rond 30 tot 33 graden. De luchtvochtigheid is er wel relatief hoog.

Beste reistijd

Wanneer u de kust wenst te bezoeken, kan u dit het beste doen in de maanden april t.e.m. november. De Andes-regio kan u best bezoeken in de maanden augustus en september, deze vallen buiten het regenseizoen en zijn de ‘drogere’ maanden. In de hoofdstad Lima is het aangenaam warm van december t.e.m. februari.
Over het algemeen kunnen we stellen dat het in de maanden december t.e.m. april erg regenachtig is in Peru; tussen de maanden mei en november is het meestal droger en helderder.

Cultuur

Religie

Ongeveer 96% van de bevolking in Peru is Rooms-Katholiek. De missen worden niet alleen in het Spaans gehouden, maar ook in het Quechua en Aymará. Zo kan de kerk de gehele bevolking te woord staan. De Rooms-Katholieke kerk komt de laatste jaren erg op voor armoede en ongelijkheid. Hiermee vervullen ze ook een belangrijke functie in het maatschappelijke en politieke leven.
Een klein deel van de bevolking combineert het Katholieke geloof met oude Inca-rituelen; zo ontstond er een nieuw soort 'gemengd' geloof.

Taal

In Peru wordt Spaans, Quechua en Aymara gesproken. Spaans is de voertaal. Quechua is de taal van de indianen in het Andesgebergte en werd al door de oude Inca's gesproken. Aymara, eveneens een belangrijke taal van de indianen wordt voornamelijk gesproken rondom het Titicacameer. Op toeristische plaatsen kan je je verstaanbaar maken met behulp van basis-Engels.

Handig om weten

Gewoontes

  • Peruanen houden van muziek die oorspronkelijk uit de Andes komt. Muzikanten gebruiken fluiten die gemaakt zijn van bamboe. In veel bars is deze muziek dan ook te horen.
  • Volkeren die in het hooggebergte leven, zijn vaak iets ‘stijver’ in omgang dan de andere Peruanen. Ook naar toeristen toe zijn zij iets terughoudender. Vaak verkiezen zij om niet samen op de foto te gaan met toeristen.

Overige weetjes

  • Leidingwater is niet geschikt voor consumptie in Peru. Best koop je mineraalwater om te drinken. Wanneer je een drankje bestelt, vraag je best of ze er geen ijsblokjes in willen doen. Deze worden meestal gemaakt van kraantjeswater en kunnen dus ziektekiemen bevatten.
  • Malaria komt in Peru voor, maar boven 2000 meter en in de grote steden is er geen besmettingsgevaar. In het Amazonegebied kan de mug wel voorkomen. Het is aan te raden een muggenwerend product op basis van DEET te gebruiken alsook bij zonsop- en ondergang armen en benen te bedekken.
  • Hoewel de Peruaan zelf vrijwel nooit een fooi zal geven, is het in de toeristenwereld wel gebruikelijk.