Cultuur en natuur in Ecuador (10 dagen)

Kennismaking met traditionele cultuur en spectaculaire natuur van Ecuador

Ecuador wordt gekenmerkt door een indrukwekkende culturele en sociale diversiteit. Geografisch gezien onderscheiden we 3 gebieden: de Sierra (hooglanden van de Andes), de Costa (kuststreek) en de Oriente (Amazone basin). De bevolking is bijna gelijk verdeeld over de hooglanden en de kustreek. In het Amazone basin woont er slechts 3% van de Ecuadorianen. Ecuador heeft heel het jaar door folkloristische events en religieuze festivals die gekenmerkt worden door traditionele klederdracht, muziek en dans. Tijdens deze reis die wordt u ondergedompeld in de unieke cultuur van dit veelzijdige land en maken we kennis met de spectaculaire landschappen en de prachtige natuur.

Deze reis à la carte!
10 dagen vanaf € 1960

Reisschema

Prijzen/persoon

€ 2070  
€ 1960  
€ 1960  
€ 1960  

Hoogtepunten

 • kleurrijke markten van Otovalo en Zumbahua
 • beleving van het Unesco Werelderfgoed Quito en Cuenca
 • ontdek de weelderige fauna en flora van het Cotopaxi National Park
 • genieten van de watervallen en warmwaterbronnen van Banos
 • ontdekking van de ruines van Ingapirca
 • genieten van spectaculaire landschappen tijdens de treinrit "Nariz del Diablo"

Dit programma kan gecombineerd worden met


1

Dag 1: Aankomst in Quito

Onze gids verwelkomt ons op de luchthaven en vergezelt ons tijdens de transfer naar ons hotel.
Hotel Patio Andaluz

2

Dag 2: Markt van Otavalo & Cotacachi

Na het ontbijt vertrekken we naar Otavalo dat bekend is voor zijn wekelijkse artisanale markt. We rijden over de Pan-Amerikaanse autoweg en stoppen in Calderon waar de beroemde Masapan poppen worden gemaakt. Verder houden we halt in Guayllabamba waar we het typische fruit “chirimoya” proeven en bewonderen we de prachtig besneeuwde bergtoppen. In Otavalo bezoeken we de textielmarkt op de “Plaza of Ponchos”. Op deze markt die wordt gerekend tot één van de bekendste markten in Zuid-Amerika vinden we allerlei ambachten en textielwaren. We eindigen de dag met een bezoek aan Cotacachi dat bekend is om zijn lederwaren en keren terug naar Quito.
Hotel Patio Andaluz
ontbijt

3

Dag 3: Quito Colonial city tour & de evenaar

We bezoeken het historisch centrum van Quito dat in 1978 werd uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed. We bezichtigen het Alameda Park en de Basiliek en wandelen naar de “Indepence Square”, het presidentieel paleis, de kathedraal, de vergulde La Compania kerk, de San Franciscus kerk en de San Franciscus Plaza.
Rond de middag rijden we naar het monument dat het midden van de wereld op de evenaar aanduidt en bezoeken er het Ethnografisch museum.
Hotel Patio Andaluz
ontbijt

4

Dag 4: Cotopaxi National Park

De Cotopaxi vulkaan, de hoogste actieve vulkaan in de wereld, is één van de meest bekende natuurfenomenen van Ecuador. De vulkaan herbergt weelderige inheemse fauna en flora, wilde paarden, herten, Llamas… In het National Park vinden we ook het Limpiopungo meer dat gelegen is naast de 4.757 meter hoge Ruminahui volkaan. Na een kort bezoek aan het National Park, bezoeken we de beroemde traditionele ambachtenmarkt van Pujili. Deze markt is authentieker dan andere markten in de regio en wordt minder bezocht door toeristen.
Hacienda Santa Ana
ontbijt

5

Dag 5: Quilotoa Baños

Vandaag reizen we over Pujili’s Way naar de krater van Quilotaa en genieten van de meest spectaculaire landschappen in Ecuador. We passeren Pujili, het kleine dorp Tigua (bekend voor zijn schilderwerken) en houden halt bij de kleurrijke markt van Zumbahua. Als we bij de krater zijn, hebben we de kans om het groen-blauwe kratermeer te bezichtigen. Het is mogelijk om naar het meer te wandelen en op de rug van een ezel terug te keren. We trekken verder naar het stadje Banos waar we genieten van vrije tijd.
Sangay Spa Hotel
ontbijt

6

Dag 6: De watervallen van Baños - Riobamba

Baños is gelegen in een vallei met vele watervallen en warmwaterbronnen. Door zijn aangenaam warm klimaat, zijn authenticiteit , zijn thermale baden en zijn prima ligging oefent deze stad een grote aantrekkingskracht op reizigers uit. Na aankomst in Baños, bezoeken we het stadscentrum en wandelen we langs de route van de watervallen met o.a. Agoyan, Puertas del cielo, Manto de la Novia en Pailon del Diablo en Machay. In de avond hebben we vrije tijd om te genieten van dit bijzonder mooie stadje.
La Andaluza
ontbijt

7

Dag 7: Riobamba - Alausi - Devil's Nose Train - Cuenca

Na het ontbijt vertrekken we vanuit Riobamba voor de “Nariz del Diablo” treinrit. Deze treinrit is de meest bekende treinrit van Ecuador en is één van de belangrijkse toeristische attracties van het land. De constructie van het traject tussen Riobamba en Alausi was één van de moeilijkste van de wereld en draagt de naam “Nariz Del Diablo” omdat de gelijknamige rots zigzaggend moest uitgecarved worden om het spoor aan te leggen. Tijdens de rit genieten we van spectaculaire vergezichten over het Ecuadoriaanse landschap. Op dagen met helder weer is het zelfs mogelijk om de Chimborazo vulkaan te zien.
We bezoeken we de ruines van Ingapirca. Deze ruines liggen in de provincie Canar en dateren uit de 15 de eeuw. Ze zijn de meest belangrijke architecturale erfenis van de Incas in Ecuador. Samen met een gids ontdekken we de ruines die gebruikt werden als religieus en adminstratief centrum en tevens dienst deden als burcht. Op de wijdse archeologische site vinden we o.a. vestingsmuren, binnentuinen, terrassen, tempels, huizen en een tempel. Na het bezoek aan de ruines rijden we naar ons hotel dat in het centrum van de historische stad Cuenca gelegen is.
Santa Lucia Hotel
ontbijt

8

Dag 8: Cuenca city tour

Vandaag maken we een city tour door Cuenca dat hoewel het de 3de grootste stad van Ecuador is, toch de aangename sfeer van een provinciestad heeft weten te behouden. De betegelde daken, kasseistraatjes, pleinen met bloemen en musea maken dat Cuenca door velen beschouwd wordt als de mooiste stad van Ecuador. Tijdens onze tocht stad zullen we begrijpen waarom deze stad uitgeroepen werd tot Unesco Werelderfgoed. Terwijl we rondwandelen in het koloniale gedeelte van Cuenca ervaren we de gastvrijheid van de inwoneres en genieten we van de kleurrijke pleinen, religieuze monumenten en leuke winkeltjes.
In de namiddag bezoeken we een workshop waar Panamese strooien hoeden van de beste kwaliteit gemaakt worden en rijden we tot boven de heuvel Turi om het uitzicht over de stad te bewonderen.
Santa Lucia Hotel
ontbijt

9

Dag 9: Cajas National Park - Guayaquil

We trekken Noordwestwaarts naar het Caja National Park waar we deel kunnen nemen aan verschillende activiteiten als wandelen, vissen of vogels spotten. Bij het meer van La Toreadora bezoeken we het bezoekerscentrum dat ons meer leert over dit mooie national park.
Wyndham Hotel Guayaquil
ontbijt

10

Dag 10: Guayaquil - vertrek

Na het ontbijt ontmoeten we onze gids en vertrekken we naar de luchthaven voor onze vlucht naar huis.
ontbijt

Dit zijn de accommodaties die we selecteerden voor deze reis.
Afhankelijk van de beschikbaarheid wijken we eventueel uit naar een gelijkwaardige accommodatie. Uiteraard kunnen deze nog gewijzigd worden naar jouw wensen, bij ons blijft het altijd à la carte!

Hotel Patio Andaluz
Quito - 3 nachten
 
Hacienda Santa Ana
Machachi - 1 nacht
 
Sangay Spa Hotel
Baños - 1 nacht
 
La Andaluza
Riobamba - 1 nacht
 
Santa Lucia Hotel
Cuenca - 2 nachten
 
Wyndham Hotel Guayaquil
Guayaquil - 1 nacht
 
Wat is er wel en niet inbegrepen in onze prijzen?
Om goed te kunnen vergelijken, hebben we de prijzen voor al onze voorbeeldrondreizen op dezelfde manier samengesteld. Hieronder een duidelijke opsomming. De prijzen zijn indicatief, de uiteindelijk prijs van een rondreis kan dus lager of hoger zijn. Dit is sterk afhankelijk van de periode, wisselkoers van de lokale munt, prijswijzigingen in binnenlandse vluchten, het reisgezelschap en specifieke wensen. Daarom dat wij steeds à la carte werken!

Inclusief

 • alle overnachtingen
 • maaltijden zoals vermeld in de rondreis
 • de excursies beschreven in het programma
 • transfers van en naar de luchthaven
 • gids en/of chauffeur

Exclusief

 • de heenvlucht van de eerste dag en terugvlucht op de laatste dag
 • persoonlijke onkosten
 • optionele excursies
 • fooien voor gids en/of chauffeur

Algemeen

Geld

In Ecuador is de munteenheid de Amerikaanse Dollar. 1 euro heeft de waarde van 1.12 Amerikaanse Dollar (USD). Gelautomaten zijn zowel in grote als kleine steden beschikbaar. In restaurants en winkels is het niet erg gebruikelijk om met een creditcard te betalen.

Tijdsverschil

Tijdens onze zomermaanden is het in Ecuador 7 uur vroeger. In de winter bedraagt dit tijdsverschil slechts 6 uur.

Elektriciteit

De netspanning in Ecuador is 110V. Een wereldstekker is zeer nuttig om mee te nemen daar de stopcontacten verschillen van de onze.

Telefoon

De landcode van Ecuador is +593. Mobiele telefoons werken op een andere bandfrequentie dan in België. Alleen als je over een triband gsm beschikt, heb je kans dat je gsm ter plaatse zal werken. Een ander alternatief zijn de telefoonhokjes. Deze vind je in elk dorp en elke stad. Telefoonhokjes lenen zicht perfect uit om even naar het thuisfront te bellen. Om naar Europa te bellen, schommelen de tarieven tussen $0.06 en $060 per minuut. Dit is vaak veel goedkoper dan vanuit een hotel te telefoneren.

Internet

Zelfs in de kleinere steden in Ecuador zijn er vele internetcafés waar er –al dan niet betalend- gesurft kan worden. Hotels en restaurants bieden vaak gratis WiFi aan.

Transport

De bus is een populair vervoermiddel in Ecuador. Voorzie steeds voldoende en gepast klein geld. Ook de taxi is een relatief goedkoop vervoermiddel (voor kortere afstanden). Op bijna elke hoek van de straat in grote steden, staat er wel een taxi te wachten.

Visum

Om naar Ecuador te reizen heb je geen visum nodig indien je maximum 90 dagen in het land verblijft. Een internationale reispas volstaat als je vanuit de Europese Unie reist. Bij het binnenkomen van het land moet deze wel nog minstens 6 maanden geldig zijn.

Gezondheid

Inentingen

Hoewel er geen verplichte inentingen of vaccinaties zijn om naar Ecuador te reizen, is het toch aangeraden je te vaccineren tegen Gele Koorts, DTP en Hepatitis A. Ook tabletten tegen Malaria worden vaak aangeraden, maar zijn niet verplicht.

Ziekenhuizen en dokters

In de grote steden zijn de ziekenhuizen van goede kwaliteit. Eens je naar een ziekenhuis gaat in kleinere steden, neemt de kwaliteit sterk af. In het geval dat je ernstig ziek wordt, is het aan te raden gebruik te maken van een ziekenhuis in een grote stad.

Klimaat

Klimaat

Aangezien de hoeveelheid gebergte in Ecuador, kunnen we het land in twee klimaatzones opdelen. In de hoger gelegen gebieden schommelt de temperatuur tussen de 5 en 20 graden. In de lagergelegen gebieden is deze temperatuur heel wat hoger: rond de 30 graden. Op de Galapagos Eilanden kunnen we genieten van een verfrissende zeelucht. Temperaturen schommelen hier tussen de 20 tot 30 graden. Het noordwestelijke deel van Ecuador bevat een tropisch klimaat. Het zuidelijkere deel kan worden omschreven als subtropisch klimaat. In de periode februari t.e.m. mei valt de meeste neerslag.

Beste reistijd

Van juni t.e.m. september is de beste periode om te reizen in Ecuador. Je vermijdt er niet alleen het regenseizoen dan, ook heb je de beste kans op aangename temperaturen.

Cultuur

Religie

Ruim 95% van de bevolking is rooms-katholiek. De Indiaanse bevolking van Ecuador voegt bij deze geloofsovertuiging haar traditionele pre-Colombiaanse rituelen toe.

Taal

De officiële taal in Ecuador is het Spaans. In het Amazonegebied worden er nog andere inheemse talen gesproken.

Handig om weten

Gewoontes

In Ecuador is het middagmaal – de almuerzo - de belangrijkste maaltijd van de dag. Bij vele restaurants krijg je bij een lunch vaak een voorgerecht, doorgaans een vullende soep en een uitgebreid hoofdgerecht. Geroosterde cavia is een delicatesse dat stamt uit het Inca-verleden.

Overige weetjes

 • In restaurants en bars is het de gewoonte om een fooi van 5 tot 10% te geven. Ook taxichauffeurs en andere dienstverleners verwachten een kleine bijdrage.
 • Het is raadzaam om geen kraantjeswater te drinken
 • De prachtige natuur leent zich uit om adembenemende foto’s te nemen. Ook de Indiaanse bevolking is erg in trek bij toeristen om te fotograferen. Sommigen inwoners gaan echter niet graag op de foto, of vragen hier geld voor.
 • Het is aan te raden luchtige kledij met lange mouwen mee te nemen. Bij zonsopgang en –ondergang zijn de muggen erg actief. Een muggen-werend middel is geen overbodige luxe.