Ecuador highlights (8 dagen)

De hoogtepunten van Ecuador in 8 dagen

Tijdens deze reis ontdekken we de mooiste steden van Ecuador en verkennen we de meest spectaculaire landschappen en de prachtige natuur van één van de meest veelzijdige landen van Zuid-Amerika.

Deze reis à la carte!
8 dagen vanaf € 1520

Reisschema

Prijzen/persoon

€ 1670  
€ 1670  
€ 1520  
€ 1520  

Hoogtepunten

 • artisanale markten van Otavalo en Cotacachi
 • Cotopaxi vulkaan en het nationaal park van Riobamba
 • spectaculaire treinrit Nariz del Diablo
 • ontdekking van de ruines van Ingapirca
 • het koloniale Cuenco en het historische centrum van Quito
 • fauna en flora van het Cajas National Park

Dit programma kan gecombineerd worden met


1

Dag 1: Aankomst in Quito

Bij aankomst op de luchthaven van Quito, maken we kennis met onze gids en worden we naar ons hotel gebracht. Onze gids zal ons als tolk begeleiden en bijstaan doorheen onze reis.
Hotel Patio Andaluz

2

Dag 2: Koloniaal Quito

We bezoeken het historisch centrum van Quito dat in 1978 werd uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed en ontdekken de drukke straten en pleinen van het grootste historische centrum in Zuid-Amerika.
We brengen een bezoek aan de meest belangrijke kerken zoals de indrukwekkende Kathedraal, Compania en het iconische San Francisco; verbazingwekkend multi-etnisch artistiek en cultureel erfgoed. We starten onze tour in het eigenzinnige Guapulo-kwartier aan het Congress gebouw. Hierna gaan we naar de Oude Stad. We sluiten de tour af aan de bergkant van de Panecillo met zijn adembenemend zicht op zowel het oude als moderne deel van de stad omgeven door het Andes gebergte. Hierna reizen we naar het “La Mitad del Mundo” complex. Dit monument situeert zich op de breedtegraad 0°0’0” en geeft ons de unieke kans om in een oogflits van het ene naar het andere halfrond te springen. Het monument is het belangrijkste punt in het park dat tevens omgeven is door vele souvenirwinkeltjes en restaurants. Het Etnografische Museum in het complex geeft ons een overzicht van de gevarieerde cultuur en geografie van Ecuador. In een lokaal restaurant kunnen we genieten van een heerlijk middagmaal.
Hotel Patio Andaluz
ontbijt en middagmaal

3

Dag 3: Otavalo & Cotacachi

In de ochtend verlaten we Quito en reizen we met onze gids naar Otavalo, een stad die bekend is voor haar wekelijkse artisanale markt. Onderweg op de Panamerican Highway houden we halt bij Calderon, een stad waar de bekende “masapan” poppen worden gemaakt. Hierna reizen we verder naar Guayllabamba waar we kunnen proeven van het typische fruit “de cherimoyer”. Onderweg stoppen we om het prachtige landschap en de sneeuw bedekte toppen van de bergen te bekijken. Voor we aankomen in Otavalo bewonderen we ook het San Pablo meer.
In Otavalo bezoeken we de textiel-markt op de Plaza of Ponchos. Dit is een van de bekendste markten in Zuid-Amerika. We vinden er allerlei handgemaakte spullen zoals wandtapijten gemaakt uit Spaans of inheems weefgetouw. Op de markt is er wat vrije tijd om te onderhandelen met de vriendelijke verkopers van Otavalo. Voor we naar de kleine artisanale markt van Cotacachi gaan, genieten we van een heerlijk middagmaal. In de late namiddag/vroege avond gaan we terug naar Quito en worden we naar ons hotel gebracht.
Hotel Patio Andaluz
ontbijt en middagmaal

4

Dag 4: Cotapaxi vulkaan & Riobamba National Park

We vertrekken vanuit Quito en reizen meer zuidelijk naar de bekende ‘Avenue van de vulkanen”. Rond de middag komen we aan in het Nationale Park dat 60 km verder ligt dan Quito. De Cotopaxi vulkaan, de hoogste actieve vulkaan ter wereld, is één van de highlights van Ecuador. Het gebied rond de Cotopaxi omvat weelderige inheemse fauna en flora. Eén van de meest bekende bloemen is de Chuquiraga (ook bekend als bergbeklimmersbloem). In het nationaal park vinden we wilde paarden, herten, lama’s en veel soorten vogels. Ook bezoeken we het Limpiopungo Meer, gelegen in de buurt van de Rumioahui vulkaan (4757 meter). Later op de dag gaan we naar Riobamba waar we onze vrije tijd naar wens invullen.
La Andaluza
ontbijt en middagmaal

5

Dag 5: Riobamba, Alausi, Devil's Nose treinrit en Cuenca

Na een vroeg ontbijt vertrekken we richting zuiden naar Alausi. Hier nemen we de trein ‘’Devil’s Nose” voor een prachtige rit van 4 uren. Deze treinrit is de meest bekende van Ecuador en is één van de belangrijkse toeristische attracties van het land. De constructie van het traject tussen Riobamba en Alausi was één van de moeilijkste van de wereld en draagt de naam “Nariz Del Diablo” omdat de gelijknamige rots zigzaggend moest uitgecarved worden om het spoor aan te leggen. Tijdens de rit genieten we van spectaculaire vergezichten over het Ecuadoriaanse landschap. Op dagen met helder weer is het zelfs mogelijk om de Chimborazo vulkaan te zien.
Onderweg zullen we verschillende malen stoppen om o.a. de Balbanera Kerk, het Colta Meer en de inheemse stad Quamote te bezoeken. Onze bus zal ons opwachten en brengt ons naar Ingapirca. Een lunchpakket voor onderweg wordt voorzien. De oude ruines van het Ingapirca Fort dat zo een 3100 meter boven de zeespiegel ligt, zijn zeer belangrijk voor het land. De echte geschiedenis is nog steeds een mysterie. Volgens studies kan het een fort, een observatorium of een tempel zijn geweest. In de vroege avond komen we aan in Cuenca waar we een avondje vrij hebben.
Santa Lucia Hotel
ontbijt en middagmaal

6

Dag 6: Cuenca stadstour

Hoewel Cuenca de derde grootste stad van Ecuador is, heeft ze toch de aangename charme van een provinciestadje weten behouden. De rode pannendaken, geplaveide straten, bloemrijke pleinen, kleurrijke parken, religiueze monumten en musea maken de stad heel bijzonder. Tijdens een rustige wandeling door het koloniale centrum ontdekken we de schoonheid en charme waarvoor Cuenca als Werelderfgoed wordt erkend en begrijpen we waarom vele bezoekers Cuenca de mooiste stad van Ecuador vinden.
Terwijl we rondwandelen in het koloniale gedeelte ervaren we de gastvrijheid van de inwoners en genieten we van de kleurrijke pleinen, religieuze monumenten en leuke winkeltjes waar hangemaakte spullen verkocht worden. We brengen nog een bezoek aan de werkplaats waar Panama strohoeden van de beste kwaliteit worden gemaakt.
Santa Lucia Hotel
ontbijt, middagmaal en avondmaal

7

Dag 7: Cuenca, Cajas National Park, Guayaquil

Vlak na het ontbijt vertrekken we richting noordwesten naar het Cajas National Park. Na een korte rit komen we aan in het Nationaal Park waar we deelnemen aan verschillende activiteiten zoals wandelen, vissen en vogel-spotten. Ook maken we kennis met de fauna en flora. Later bezoeken we het Interpretation Center dat gelegen is aan het La Toreadora Meer.
In de namiddag zetten we onze reis verder naar Quayaquil. Onderweg genieten we van prachtige uitzichten op de bergen. Hoe dichter we bij de Ecuadoraanse kust komen; des te harder we een verandering in vegetatie merken.
Wyndham Hotel Guayaquil
ontbijt en middagmaal

8

Dag 8: Guayaquil - vertrek

Vlucht naar huis of verlenging met een bezoek aan de Galapagos eilanden.
ontbijt

Dit zijn de accommodaties die we selecteerden voor deze reis.
Afhankelijk van de beschikbaarheid wijken we eventueel uit naar een gelijkwaardige accommodatie. Uiteraard kunnen deze nog gewijzigd worden naar jouw wensen, bij ons blijft het altijd à la carte!

Hotel Patio Andaluz
Quito - 3 nachten
 
La Andaluza
Riobamba - 1 nacht
 
Santa Lucia Hotel
Cuenca - 2 nachten
 
Wyndham Hotel Guayaquil
Guayaquil - 1 nacht
 
Wat is er wel en niet inbegrepen in onze prijzen?
Om goed te kunnen vergelijken, hebben we de prijzen voor al onze voorbeeldrondreizen op dezelfde manier samengesteld. Hieronder een duidelijke opsomming. De prijzen zijn indicatief, de uiteindelijk prijs van een rondreis kan dus lager of hoger zijn. Dit is sterk afhankelijk van de periode, wisselkoers van de lokale munt, prijswijzigingen in binnenlandse vluchten, het reisgezelschap en specifieke wensen. Daarom dat wij steeds à la carte werken!

Inclusief

 • alle overnachtingen
 • maaltijden zoals vermeld in de rondreis
 • de excursies beschreven in het programma
 • transfers van en naar de luchthaven
 • gids en/of chauffeur

Exclusief

 • de heenvlucht van de eerste dag en terugvlucht op de laatste dag
 • persoonlijke onkosten
 • optionele excursies
 • fooien voor gids en/of chauffeur

Algemeen

Geld

In Ecuador is de munteenheid de Amerikaanse Dollar. 1 euro heeft de waarde van 1.12 Amerikaanse Dollar (USD). Gelautomaten zijn zowel in grote als kleine steden beschikbaar. In restaurants en winkels is het niet erg gebruikelijk om met een creditcard te betalen.

Tijdsverschil

Tijdens onze zomermaanden is het in Ecuador 7 uur vroeger. In de winter bedraagt dit tijdsverschil slechts 6 uur.

Elektriciteit

De netspanning in Ecuador is 110V. Een wereldstekker is zeer nuttig om mee te nemen daar de stopcontacten verschillen van de onze.

Telefoon

De landcode van Ecuador is +593. Mobiele telefoons werken op een andere bandfrequentie dan in België. Alleen als je over een triband gsm beschikt, heb je kans dat je gsm ter plaatse zal werken. Een ander alternatief zijn de telefoonhokjes. Deze vind je in elk dorp en elke stad. Telefoonhokjes lenen zicht perfect uit om even naar het thuisfront te bellen. Om naar Europa te bellen, schommelen de tarieven tussen $0.06 en $060 per minuut. Dit is vaak veel goedkoper dan vanuit een hotel te telefoneren.

Internet

Zelfs in de kleinere steden in Ecuador zijn er vele internetcafés waar er –al dan niet betalend- gesurft kan worden. Hotels en restaurants bieden vaak gratis WiFi aan.

Transport

De bus is een populair vervoermiddel in Ecuador. Voorzie steeds voldoende en gepast klein geld. Ook de taxi is een relatief goedkoop vervoermiddel (voor kortere afstanden). Op bijna elke hoek van de straat in grote steden, staat er wel een taxi te wachten.

Visum

Om naar Ecuador te reizen heb je geen visum nodig indien je maximum 90 dagen in het land verblijft. Een internationale reispas volstaat als je vanuit de Europese Unie reist. Bij het binnenkomen van het land moet deze wel nog minstens 6 maanden geldig zijn.

Gezondheid

Inentingen

Hoewel er geen verplichte inentingen of vaccinaties zijn om naar Ecuador te reizen, is het toch aangeraden je te vaccineren tegen Gele Koorts, DTP en Hepatitis A. Ook tabletten tegen Malaria worden vaak aangeraden, maar zijn niet verplicht.

Ziekenhuizen en dokters

In de grote steden zijn de ziekenhuizen van goede kwaliteit. Eens je naar een ziekenhuis gaat in kleinere steden, neemt de kwaliteit sterk af. In het geval dat je ernstig ziek wordt, is het aan te raden gebruik te maken van een ziekenhuis in een grote stad.

Klimaat

Klimaat

Aangezien de hoeveelheid gebergte in Ecuador, kunnen we het land in twee klimaatzones opdelen. In de hoger gelegen gebieden schommelt de temperatuur tussen de 5 en 20 graden. In de lagergelegen gebieden is deze temperatuur heel wat hoger: rond de 30 graden. Op de Galapagos Eilanden kunnen we genieten van een verfrissende zeelucht. Temperaturen schommelen hier tussen de 20 tot 30 graden. Het noordwestelijke deel van Ecuador bevat een tropisch klimaat. Het zuidelijkere deel kan worden omschreven als subtropisch klimaat. In de periode februari t.e.m. mei valt de meeste neerslag.

Beste reistijd

Van juni t.e.m. september is de beste periode om te reizen in Ecuador. Je vermijdt er niet alleen het regenseizoen dan, ook heb je de beste kans op aangename temperaturen.

Cultuur

Religie

Ruim 95% van de bevolking is rooms-katholiek. De Indiaanse bevolking van Ecuador voegt bij deze geloofsovertuiging haar traditionele pre-Colombiaanse rituelen toe.

Taal

De officiële taal in Ecuador is het Spaans. In het Amazonegebied worden er nog andere inheemse talen gesproken.

Handig om weten

Gewoontes

In Ecuador is het middagmaal – de almuerzo - de belangrijkste maaltijd van de dag. Bij vele restaurants krijg je bij een lunch vaak een voorgerecht, doorgaans een vullende soep en een uitgebreid hoofdgerecht. Geroosterde cavia is een delicatesse dat stamt uit het Inca-verleden.

Overige weetjes

 • In restaurants en bars is het de gewoonte om een fooi van 5 tot 10% te geven. Ook taxichauffeurs en andere dienstverleners verwachten een kleine bijdrage.
 • Het is raadzaam om geen kraantjeswater te drinken
 • De prachtige natuur leent zich uit om adembenemende foto’s te nemen. Ook de Indiaanse bevolking is erg in trek bij toeristen om te fotograferen. Sommigen inwoners gaan echter niet graag op de foto, of vragen hier geld voor.
 • Het is aan te raden luchtige kledij met lange mouwen mee te nemen. Bij zonsopgang en –ondergang zijn de muggen erg actief. Een muggen-werend middel is geen overbodige luxe.